Les Vans

Elke zaterdagochtend is er markt in Les Vans, in de Ardèche. Voorjaar, zomer, herfst of winter; het aanbod is groot. In de zomer wel tot driehonderd kramen. Op de Place du Marché, met de centrale fontein is alles te vinden om een lekkere maaltijd te maken. Ook de streekproducten zijn voldoende aanwezig, Op het Place Ollier zijn vooral kleding, sieraden, aardewerk en handgemaakte producten te vinden. Leuk stad, leuke markt en voldoende terrasjes om iets te eten of te drinken.

 

Barjac
Barjac

Barjac

Barjac oogt als een dorp maar is een stad met 1500 inwoners. Het ligt op het punt waar de Cevennen overgaan in de Vallée de la Cèze en 30 km ten zuiden van Vallon-Pont-d'Arc. Het is een mooie plaats met prachtige pleintjes, straatjes, leuke winkeltjes en restaurantjes. Barjac is uitgeroepen tot "village caractère". In het oude centrum van Barjac ligt het kasteel van de graven van Roure. Barjac is in de middeleeuwen gegroeid rondom het kasteel in de vorm van een hoefijzer. Er zijn vele markten.

Elke vrijdagochtend is er een warenmarkt en 2 keer per jaar de bekende antiekmarkt (met Pasen en in augustus). Sfeerimpressies Barjac.

Klik hier voor meer informatie over Barjac!

Rivier de Chassezac
Rivier de Chassezac

Chassezac

De Chassezac is een zijrivier van de Ardèche in de Franse regio Rhône-Alpes. Ze ontspringt in de Cevennen in het Montagne du Goulet op een hoogte van 1300 meter. In de buurt van Ruoms mondt ze uit in de Ardèche. 

 

In dit riviertje is het heerlijk zwemmen en vertoeven. Ondanks de grote keien die op het strandje liggen kunnen kinderen er heerlijk spelen. Er is een kleine stroomversnelling waarmee je met een luchtbed of grote zwemband je kan laten meevoeren. Deze rivier met het strandje ligt ca. 20 minuten van de gîte vandaan.

 

La Roque sur Cèze
La Roque sur Cèze

Vallée de la Cèze

De rivier Cèze stroomt door de departementen Lozère en Gard in de regio Languedoc-Roussillon. Parallel aan de Cèze stroomt iets noordelijker de Ardèche. De benedenloop van de Cèze, stroomafwaarts van Barjac vormt de Vallée de la Cèze of Val de Cèze. Deze regio is in tegenstelling tot de Ardèche nog niet erg bekend als vakantiebestemming. De rivier is bij uitstek geschikt om te zwemmen. Er zijn talloze strandjes langs de rivier. Prachtig natuurgeweld is La Roque sur Cèze. Een autovrij dorpje met prachtige gerestaureerde huizen, smalle steegjes en trappen. Bezoek ook zeker dit deel van de Cèze met de hoge rotsen en rotsplateaus. 

Chateau des Roure

Op bijvoorbeeld een regenachtige dag is een bezoek aan het kasteel in Labastide de Virac een leuk uitje. Zeker met jonge kinderen. Een historisch monument vlak bij de grot "L'aven d' Ornac ", Vallon Pont d' Arc en de Caverne du Pont d'Arc. Het kasteel des Roure is grotendeels gerenoveerd en vertelt over de tijd rond 1500 en over de zijderupsenkwekerij. Daarnaast biedt het dak van het kasteel een prachtig uitzicht op de omgeving. Zeker de moeite waard. Op de officiële website van het kasteel nog veel meer informatie.

Chateau des Roure, Ardèche
Chateau des Roure, Ardèche
Gerestaureerd
Gerestaureerd
De zijderupsen
De zijderupsen
Zijdeweverij
Zijdeweverij

Klimbos

Erg leuk om te bezoeken is het klimbos. De perfecte locatie voor ook kinderen. Op een warme dag omdat het in de bossen is, of juist op een minder zonnige dag. Het is voor jong en oud een leuke uitdaging. Via diverse parcours, van boom naar boom en abzeilen over de rivier naar een rots. De parken zijn veelal ook geschikt voor hele jonge deelnemers maar ook voor de oudere klimmers. Het Adventure Camp bij Grospierres ligt aan een riviertje dus wie minder zin in klimmen heeft kan daar heerlijk vertroefen. Op de site van Ardechefriends een overzicht met alle parken in de buurt van de gîte.

 

Fietsen in Frankrijk
Fietsen in Frankrijk

Fietsen

Het gebied rond de Cèze leent zich goed om te fietsen. De heuvels zijn over het algemeen niet te hoog en te steil, met enige inspanning zijn de meeste wel te overbruggen. Er zijn geen fietspaden.  

Voor de meer getrainde fietsers ligt op 2 uur rijden vanaf de gîte de berg Mont Ventoux. De berg is 1912 m hoog en is al vele malen opgenomen in het parcours van wielerwedstrijden. De Mont Ventoux is vanaf drie verschillende kanten te beklimmen met de fiets: vanaf Bedoin, Malaucène en Sault. De meest bekende kant van de berg is vanaf Bedoin ivm zijn indrukwekende "maanlandschap". Een klim vanaf Malaucène is ook zeker de moeite waard. Ook de Cevennen met zijn bijna-bergen en beboste omgeving is zeker de moeite waard.

 

Overigens is een bezoek aan de Mont Vertoux niet perse noodzakelijk. In het gebied rondom de gîte liggen prachtige routes met prima beklimmingen en afdalingen!

 

Als je geen fietsen hebt meegenomen dan is het ook mogelijk om fietsen in buurt te huren. Bij de gîte worden overigens een traditionele dames,- en herenfiets meeverhuurd.

 

Pont d
Pont d'Arc

Vallon-Pont-d'Arc

Het dorp Vallon-Pont-d'Arc is een drukke toeristische plaats vernoemd naar de Pont d'Arc, een landelijke brug die de rivier de Ardèche overspant.

Het dorp is de toegangspoort tot de 38 km lange weg die door en langs de beroemde kloof van de Ardèche loopt. Het begin van de kloof bestaat uit een aaneenschakeling van campings, restaurants en kano,- en kajakverhuurbedrijven. Het is absoluut de moeite waard om een kanotocht te maken. 

Kanovaren
Kanovaren

Kano en kajak

Een kano of kajak huren en dan, heel kalm en rustig, de rivier afdalen. Op de Cèze is dat voor iedereen mogelijk, zelfs al heb je nog nooit eerder in een kano gezeten.      In de zomer is de Cèze over het algemeen een kalme stroom, zonder woeste stroomversnellingen of ander ongemak.

Je kunt op meerdere plaatsen beginnen en tochten van verschillende lengte maken. Bij het huren van een kano of kajak is altijd het vervoer terug naar je beginpunt inbegrepen. Of het vervoer naar je startpunt, als dat van toepassing is.
Wij kunnen vooral het gedeelte tussen Montclus en Goudargues aanbevelen. Dat is prima te doen in één dag en het voert door een bijzonder aantrekkelijk deel van de Gorges de la Cèze. Je kunt daarvoor terecht bij Canoës sur La Cèze in Goudargues.

 

Ook in de Ardèche is kanovaren mogelijk op de rivier de Gardon. In deze rivier zijn meer stromingen en zijn de afstanden langer. In de buurt van Vallon-pont-d'Arc zijn veel kano- en kajakverhuurders bijvoorbeeld Bateliers.

Pont du Gard
Pont du Gard

Pont du Gard

Het aquaduct Pont du Gard is het best behouden aquaduct ter wereld en het meest indrukwekkende! De Pont du Gard, die het dal van de Gardon overspant, voorzag Nîmes van drinkwater. De bouw, tussen 40 en 60 jaar na Christus duurde ca. 15 jaar. Het prachtige bouwwerk en ook voor kinderen leuk en indrukwekkend om te zien.

Je kunt van de zuidkant naar de noordkant lopen en natuurlijk een duik nemen in het verfissende riviertje.

Op de officiële website van Pont du Gard veel meer informatie.

Arena van Nîmes
Arena van Nîmes

Nîmes

Prachtige stad NÎmes in de Gard. 

Cultuur, gezelligheid, winkelen en heerlijke terrasjes voor een kop koffie of een drankje.

Deze stad, die in de Romeinse tijd al erg belangrijk was, bruist en biedt prachtige bezienswaardigheden. Het Amfitheater, Maison Carrée (tempel), de tuinen Jardins de Fontaine en nog veel meer. De stad biedt een bezoekerspas aan waarmee alle bezienswaardigheden voordelig bezocht kunnen worden.

 

Om de stad van water te voorzien werd halverwege de 1ste eeuw na Chr. een 50 km lang aquaduct gebouwd; Pont du Gard. 

Waterval van bekkens
Waterval van bekkens

Grotten

In de omgeving van de gîte zijn prachtige grotten te bezoeken. Een ontzettend leuk uitje als het een regenachtige dag is of omdat het juist erg warm weer is.

De grot van La Cocalière ligt vlak bij de gîte. Ze worden ook wel de "diamantgrotten" genoemd. De ondergrondse rondleiding duurt een uurtje en is een kilometer lang. Leuk aan deze grotten is dat je na afloop met een treintje wordt teruggebracht naar de receptie. Via de officiële site nog meer informatie over deze grotten.

 

Ook de moeite waard is de grot van Saint Marcel d'Ardèche. Een sprookjesachtige wereld met immense zalen die prachtig zijn verlicht. En als enige in Europa is er een waterval van bekkens. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

 

 

Caverne du Pont D'Arc

In het midden van de Ardéche, vlak bij Vallon Pont D'Arc, is een grot gevonden met prachtige wandtekeningen en kristallen.

Nog niet zo lang geleden, in 1994 werd de grot ondekt. Men heeft een exacte replica van de grot een aantal kilometers naast de echte grot geplaatst. In een prachtig gebouw is de grot nagebouwd zodat de honderdduizenden bezoekers de vondst niet kunnen beschadigen. De temparatuur, luchtvochtigheid en zelfs de geuren van de echte grot zijn prachtig nagemaakt. Sinds 2014 staat de grot op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor meer informatie klik hier.

 

 

Roums
Roums

Ruoms

Ook een prachtige stadje om te bezoeken is Ruoms. Midden in de Ardèche. Een middeleeuwse stad die gesticht is in de 10e eeuw.

Overdag is het heerlijk zwemmen in het riviertje, met rotsen en een leuke waterval. Het strandje is wel flink voorzien van kiezels en stenen dus neem waterschoenen mee.

 

In de avond (maar natuurlijk ook overdag) is het dorpje erg leuk om te bezoeken en met zijn talrijke restaurantjes. Er is ook een wijnmuseum in de buurt.

Op vrijdagochtend is er de locale markt. In juli en augustus is er op de woensdagen een avondmarkt.

Arles; historische stad
Arles; historische stad

Arles

Echt de moeite waard is het om deze historisch stad te bezoeken.

Prachtige mooie gebouwen waaronder de Arena. Er is een bezoekerspas waarmee alle historische gebouwen bezocht kunnen worden.

Veel in Arles staat in het teken van Vincent van Gogh; de stad waar de schilder een aantal jaar gewoond heeft. Naast cultuur snuiven zijn er tal van leuke, gezellige restaurantjes en terrasjes. In de nauwe straatjes zijn leuke winkeltjes die juist niet de bekende toeristische spulletjes verkopen. Meer informatie over deze stad, klik hier

 

Deze stad ligt op 1.5 uur rijden van de gîte. Via mooie binnenwegen maar het laatste deel kan ook via de tolweg A54.

Pont du Diable
Pont du Diable

Plage Pont du Diable

De Pont du Diable, ook wel Duivelsbrug genoemd, ligt in de Adrèche vlak bij het plaatje Thueyts. Een Romeinse brug die op ca. 10 meter hoogte over de rivier ligt. Vanuit het dorp is de brug te bereiken via een smalle, steile trap. Neem goede schoenen mee want de traptreden zijn gemaakt uit de rotsen. Het water in de Adrèche is heel helder. Na afloop even zwemmen is een aanrader. Er is een klein kiezelstrandje aanwezig. 

Markt in Joyeuse
Markt in Joyeuse

Markt in Joyeuse

In de Gard en de Adrèche zijn vele markten te bezoeken. Ook vlak bij de gîte, zoals in Barjac (elke vrijdagochtend), in Saint Ambriox (elke dinsdagochtend), in Uzes (elke zaterdag ochtend). Er zijn er nog veel meer maar op die specifieke markten zijn de de locale producten te vinden zoals wijn, kazen, vis, vlees, groenten, specerijen, worsten maar ook heerlijke zeepjes, lavendel, potterie, sierraden, lederwaren en nog veel meer. De markt in Joyeuse is elke woensdagochtend. Een gezellige markt met heel veel kraampjes en leuke terasjes om even een drankje te nemen. De markt in Aigueze is ook de moeite waard; kleinschalig maar in een prachtig historisch dorp.

Villeneuve - lés- Avignon

Brocante markten; wie op zoek is naar oude spullen kan in de Provence altijd slagen. Brocantes, vide-greniers, marchés aux puces... Elke zaterdagochtend is de brocante van Villeneuve - lés - Avignon, vlak bij Avignon. Deze brocante markt staat bekend als de beste van Zuid-Frankrijk. Bij het middeleeuwse fort Saint-André staan wel honderd kramen met van alles wat. Meubels, zilverwerk, speelgoed, aardewerk en kristal. Uiteraard is de stad Avignoin ook de moeite waard! Prima te combineren op 1 dag.